La lectura i la literatura com a punt de trobada entre generacions 23-1-2024

aulesgirona@gmail.com   23 de gener de 2024   Comentaris tancats a La lectura i la literatura com a punt de trobada entre generacions 23-1-2024

Implicar els infants en la lectura i la comprensió lectora és fonamental per al seu desenvolupament intel·lectual i emocional. Fomentar l’amor pels llibres des de ben petits pot ser una tasca gratificant i enriquidora. Mariona Masgrau va enumerar algunes estratègies que poden ser útils per aconseguir aquest objectiu:

  1. Crear un ambient propici per a la lectura: Assegureu-vos que hi hagi un espai tranquil i confortable per llegir. Proporcioneu coixins, mantes o cadires còmodes perquè els nens es puguin asseure i gaudir de la lectura sense distraccions.
  2. Triar llibres adequats a la seva edat i interessos: Seleccioneu llibres que captivin l’atenció delsbaixa (1) infants i que estiguin adaptats a la seva edat i nivell de lectura. Podeu preguntar-los quins són els seus temes preferits i buscar llibres que coincideixin amb aquests interessos.
  3. Fomentar la participació activa: Convideu els nens a fer preguntes mentre llegiu i animar-los a expressar les seves opinions sobre la història. Això estimula la seva comprensió lectora i els ajuda a connectar-se amb el contingut del llibre.
  4. Organitzar sessions de lectura en grup: Promoure la lectura en grup pot ser una manera divertida i social d’implicar els infants. Podeu organitzar sessions de lectura en què cada nen pugui llegir un fragment o un capítol, fomentant així la participació activa i la col·laboració.
  5. Jocs relacionats amb la lectura: Incorporar jocs que promoguin la comprensió lectora pot ser molt eficaç. Podeu jugar a endevinalles relacionades amb la història, representar escenes amb titelles o realitzar petites obres de teatre basades en els llibres llegits.
  6. Visites a la biblioteca: Fer visites regulars a la biblioteca pot ser una activitat emocionant. Deixeu que els nens triïn els llibres que volen llegir i involucreu-los en el procés de selecció.baixa
  7. Premiar els èxits: Celebrar els èxits dels infants en la lectura, ja sigui la finalització d’un llibre o la millora en la comprensió lectora, amb lloances i petites recompenses pot ser motivador i reforçar l’hàbit de la lectura.
  8. Crear un club de lectura familiar: Establir un club de lectura amb membres de la família pot ser una manera d’enriquir l’experiència. Podeu discutir els llibres llegits, intercanviar opinions i fins i tot organitzar petites activitats relacionades amb les històries.
  9. Modelar el comportament lector: Els nens aprenen observant. Si veuen als adults llegint regularment, és més probable que desenvolupin aquesta pràctica com a part natural de la seva vida quotidiana.

Involucrar els infants en la lectura i la comprensió lectora requereix paciència, creativitat i consistència. Amb aquestes estratègies, es pot crear un ambient positiu que fomenti un amor durador per la lectura.

Mariona Masgrau Juanola és professora de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG.

 IMG20240123174535 IMG20240123174528