Joan Miró, coneguem i llegim el seu abecedari pictòric 27-2-2024

aulesgirona@gmail.com   29 de febrer de 2024   Comentaris tancats a Joan Miró, coneguem i llegim el seu abecedari pictòric 27-2-2024

L’abecedari pictòric de Joan Miró és una manifestació de la seva genialitat artística, una síntesi de simbolisme amb colors vibrants i formes orgàniques. A través de la seva obra, Miró ens convida a explorar un món poblat per una gamma d’elements que es converteixen en el seu propi llenguatge.

IMG20240227174427Les ratlles, els cercles, les formes orgàniques i els estels són recurrents en la seva obra. Les ratlles poden representar camins, connexions o divisions, mentre que els cercles evoquen el cosmos i l’univers infinit. Les formes orgàniques, inspirades en elements naturals com ara plantes i animals, conviden a una exploració sensorial de la vida i la seva diversitat. Els estels, amb la seva brillantor, simbolitzen el misteri de l’univers.

El seu abecedari pictòric no només ens ofereix una visió de la seva pròpia imaginació, sinó que també actua com a mirall de l’esser humà i la seva relació amb el món que l’envolta.

L’abecedari simbòlic en l’obra de Joan Miró és una característica fascinant que reflecteix la seva profunda exploració de la forma, el color i el significat. Encara que no hi ha una llista definitiva d’imatges que conformen l’abecedari en la seva obra, hi ha certes formes i elements recurrents que es poden considerar com a part d’aquest abecedari simbòlic.

Les estrelles són un element recurrent en moltes obres de Miró. Poden simbolitzar la llum, l’esperança o l’univers en la seva totalitat.

Els cercles apareixen sovint com a formes prominents en les seves creacions. Poden representar el sol, la lluna, o bé una expressió de la seva visió de l’univers.

Les línies ondulades poden simbolitzar flux, moviment o fins i tot emocions.

Figures antropomòrfiques: Miró sovint inclou formes que es poden interpretar com a siluetesIMG20240227181330 humanes, que poden representar la figura humana o la seva presència en el món.

Les formes orgàniques, com ara les taques irregulars, poden evocar la natura, la vida o la fertilitat.

Signes i símbols abstractes: Miró sovint utilitza símbols abstractes que poden tenir significats personals o universals, com ara estrelles,  o formes geomètriques simples.

Els colors brillants i vibrants que Miró utilitza en les seves obres poden tenir significats simbòlics, des de la joia i l’energia fins a la tristesa i la melancolia.

Aquestes són només algunes de les imatges i elements que es poden trobar en l’obra de Joan Miró, i la seva interpretació pot variar segons el context i la perspectiva de l’espectador. La seva obra és un ric terreny per explorar i descobrir nous significats i connexions simbòliques.

Mariona Millà Salinas es pintora i escriptora.

IMG20240227174139 IMG20240227174322