Reflexions forenses sobre la mort 21-5-2024

aulesgirona@gmail.com   24 de maig de 2024   Comentaris tancats a Reflexions forenses sobre la mort 21-5-2024

La mort, el misteri inevitable que tots compartim, és un tema que suscita reflexions profundes i diverses. Neixem sense saber qui som ni on som, i de la mateixa manera ens enfrontem a la mort sense saber quan, com i on serà. Els extrems de la vida, el naixement i la mort, es reflecteixen en la seva condició d’enigmes insondables. L’únic moment en què podem determinar el nostre final és a través del suïcidi, una decisió extrema que escapa de l’incògnita natural de la mort.

La mort és polièdrica, amb múltiples facetes que adquireixen significat segons les creences individuals. Per a algunes persones, les perspectives religioses defineixen el que ve després de la mort, oferint consol o temor segons les seves conviccions. La mort biològica pot suscitar sentiments oposats; segons com i què, és un motiu d’alegria (festa dels toros, festa de la matatnça del porc…) o perque resulta un alliberament d’un patiment llarg o innecessari, mentre que per altres situacions és una font de profunda tristesa per la pèrdua de la presència física d’un ésser estimat.

A més, la mort pot generar expectació, una curiositat per saber què hi ha més enllà del vel final. Aquesta expectació és tan variada com les nostres experiències vitals i la nostra preparació mental per acceptar l’inevitable. També resulta expectant quan la persona que mor pot tenir algun impacte sobre la vida de tot un poble, com per exemple la mort d’un cap d’estat.

Vivim la mort com podem i sabem, influïts per la nostra cultura, les nostres experiències personals i les nostres creences. La mort jove es percep com un naufragi, una interrupció prematura del viatge de la vida. En canvi, la mort d’una persona gran es veu sovint com l’arribada a port, el final d’un llarg viatge ple d’experiències i records.

Al final, la manera com afrontem la mort reflecteix la manera com vivim la vida. La seva inevitabilitat ens recorda la importància de viure plenament i de trobar significat en cada moment, sabent que, com en el principi, el final és un misteri que tots compartim. i al que estem abocats.

Narcís Bardalet Viñals es Pediatre i especialista en Medicina Legal i Forense.

IMG20240521170919 IMG20240521170609