Quan el cansament es tradueix en anèmia, què ens està passant? 28-5-2024

aulesgirona@gmail.com   30 de maig de 2024   Comentaris tancats a Quan el cansament es tradueix en anèmia, què ens està passant? 28-5-2024

La salut és un estat de benestar complet que abasta tres dimensions principals:

Benestar físic: Capacitat del cos per funcionar de manera òptima, permetent realitzar activitats diàries sense dificultats. Inclou una alimentació equilibrada, exercici regular i descans adequat.

Benestar emocional: Capacitat de gestionar les emocions, l’estrès i les relacions interpersonals deIMG20240528180515 manera saludable. Inclou una autoestima saludable i una actitud positiva davant els reptes.

Benestar social: Capacitat de mantenir relacions satisfactòries amb altres persones i participar activament en la comunitat. Inclou una bona comunicació, suport social i integració en grups socials.

Quan la salut es veu compromesa, es consideren tres factors clau:

Hoste (la persona): L’individu que experimenta la malaltia. Factors com l’edat, el sexe, la genètica i els hàbits de vida poden augmentar la vulnerabilitat.

Agent (causant): Els factors que desencadenen la malaltia, com ara agents biològics (bacteris, virus), químics (toxines, contaminants) i físics (traumes, radiació).

Medi (entorn): L’entorn on viu la persona, incloent-hi les condicions de l’habitatge, la qualitat de l’aire i l’aigua, l’accés a serveis sanitaris i l’entorn laboral i social.

Estudiar la sang a través del laboratori:

IMG20240528174107Al laboratori es realitza l’estudi de la sang per detectar i avaluar diversos indicadors de salut. Es busquen signes específics com l’astènia, l’anèmia, les plaquetes i els eritròcits. Els eritròcits són elements clau de la sang perifèrica, ja que transporten oxigen als teixits. Per al seu correcte funcionament, són essencials el ferro i l’hemoglobina, així com les vitamines B9 i B12. Els laboratoris estudien els elements cel·lulars de la sang i, a més de respondre a les preguntes del metge, poden ampliar l’estudi si detecten alguna anomalia.

L’estil de vida inclou l’entorn social i les condicions vitals en què una persona viu. Aquests factors poden influir significativament en la salut general.

Vida saludable: alimentació, activitat, addiccions, salut mental, control de factors de risc.

Alimentació: Consumir una dieta equilibrada rica en nutrients.

Activitat física: Realitzar exercici regular per mantenir-se en forma.

Addiccions: Evitar el consum de substàncies addictives com el tabac, l’alcohol i les drogues.

Salut mental: Gestionar l’estrès i mantenir una ment saludable.

Control de factors de risc: Identificar i gestionar factors que puguin incrementar el risc de malalties.

Malaltia: perdre l’equilibri entre els components del benestar i el seu estudi ens porta a la patologia

La malaltia es produeix quan es perd l’equilibri entre els diferents components del benestar. L’estudi d’aquest desequilibri ens porta a la patologia, on es busca identificar signes específics com l’astènia, l’anèmia, les plaquetes i els eritròcits per diagnosticar i tractar la condició.

Maite Serrando Querol es investigadora del grup NEOMA de la Facultad de Medicina de la UdG.

IMG20240528172234 (1) IMG20240528172119