Amadeus 30-4-2024

aulesgirona@gmail.com   2 de maig de 2024   Comentaris tancats a Amadeus 30-4-2024

“Amadeus” és una obra  cinematogràfica dirigida per Miloš Forman i basada en la obra de teatre  de Peter Shaffer. La pel·lícula explora la vida del geni musical Wolfgang Amadeus Mozart, des del punt de vista del seu rival, Antonio Salieri, un músic competitiu i envejós. A la recta final de la seva vida i amb una certa demència relata la seva relació amb Mozart  i fins i tot declara que ell el va matar, circumstància que no ha sigut contrastada.

La trama, doncs, se centra en la relació entre Mozart i Salieri, dos músics brillants amb visions molt diferents de la música i la vida. Salieri, encara que reconeix el talent extraordinari de Mozart, és enverinat per la seva genialitat i la seva aparent manca de respecte per la música i la religió. La seva obsessió amb Mozart el condueix a conspirar en contra d’ell, intentant soscavar la seva carrera i la seva salut mental.

La pel·lícula captura magistralment l’època i el context històric de la Viena del segle XVIII, amb tot el seu esplendor i decadència. La direcció artística, el vestuari i la música són extraordinaris, transportant l’espectador a l’univers musical de l’època.

IMG20240430173301El que també fa que “Amadeus” sigui tan captivadora és la brillant interpretació dels personatges, especialment la de F. Murray Abraham com a Salieri i Tom Hulce com a Mozart. Abraham dóna vida a Salieri amb una complexitat i profunditat impressionants, mentre que Hulce encarna perfectament la naturalesa excèntrica i genial de Mozart. Milos Forman va seleccionar actors pocs coneguts per no soscavar l’atenció de l’esperit de la pel·lícula.

Més enllà de ser una simple biografia de Mozart, “Amadeus” planteja qüestions profundes sobre la naturalesa de la genialitat, la enveja, la redempció i el sacrifici artístic. És una obra que captura l’essència de la música i la passió creativa, i que segueix sent una de les pel·lícules més estimades i aclamades de tots els temps.

Pere-Andreu Jariod es divulgador musical.

IMG20240430173158 IMG20240430173208