El futur de l’energia 20-2-2024

aulesgirona@gmail.com   21 de febrer de 2024   Comentaris tancats a El futur de l’energia 20-2-2024

Aquest dia teniem previst que el ponent fos Oscar Camps, Director d’Open Arms. Per impossibilitat  total del Sr Camps per venir varem contactar amb el Dr. Antonio Turiel que ens va oferir la conferencia que resumim seguidament.

La integritat de la biosfera i els delicats fluxos bioquímics que mantenen la nostra vida planetària es troben amenaçats per una sèrie de factors. El canvi climàtic, atiat bàsicament per l’activitat humana, està provocant alteracions importants en els ecosistemes terrestres i marins que afecta tot el que és essencial per a la vida.

IMG20240220173245També cal manifestar que ens enfrontem amb l’esgotament dels recursos energètics no renovables, como el petroli i el gas natural, que han sigut la base de la  nostra economia y estil de vida durant dècades i dècades. El zenit de la energia no renovable s‘entreveu ja a l’horitzó, el que planteja la necessitat urgent de trobar alternatives viables y sostenibles.

L’energia nuclear, amb la seva promesa de font energètica neta i abundant, s’ha considerat durant molt temps como una solució als nostres problemes energètics. Però la seva viabilitat a llarg plaç també està essent qüestionada.

El desafiament ambiental que s’està creant al món actualment és una qüestió que requereix atenció immediata i accions concretes. Malauradament, tot i la creixent consciència pública sobre aquesta problemàtica, veiem que es contempla amb mutisme i aparent indiferència per part dels governs mundials i les autoritats. Tot i les evidències científiques clares sobre el canvi climàtic i altres impactes ambientals, la resposta política i institucional sovint deixa molt a desitjar. La urgència d’aquestes mesures no pot ser subestimada, ja que el futur del nostre planeta i de les generacions futures depèn de les decisions que es prenguin avui.

Un altre dels fenòmens més preocupants es el col·lapse de la Circulació Meridional de Retorn de l’ Atlántic (AMOC), un component importantíssim del sistema climàtic global que regula el transportIMG20240220171115~2 de calor i nutrients en els oceans. Aquest col·lapse, produït per l augment de les temperatures i la fusió del gel polar, podria desencadenar canvis dràstics en els esquemes climàtics regionals i globals, amb conseqüències devastadores per a la vida a la terra.

Les energies renovables, com la solar, l’eòlica i la hidroelèctrica, ofereixen un camí cap un futur més sostenible, però també tenen limitacions significatives. Es pot parlar dels  incidents recents com els dels molins de vent fabricats per Gamesa, que s’ han trencat o danyat destacadament, el que posa de manifest els desafiaments tècnics i operatius d’aquesta  energia.

L’ eficiència de l ‘hidrogen verd es un tema cada vegada més rellevant quan es busquen alternatives sostenibles i netes per satisfer les nostres necessitats energètiques. L’hidrogen verd es produeix a partir de la electròlisi de l’ aigua utilitzant energia renovable, como la solar o l’ eòlica, el que el converteix en una font d’ energia neta i lliure d’emissions de carboni.

L’ eficiència de l ‘hidrogen verd es troba en la seva capacitat per emmagatzemar i transportar energia de manera versàtil i descentralitzada. A diferencia d’altres fonts d’ energia renovable, com la solar o l’ eòlica, l‘hidrogen verd es de fàcil emmagatzemen  i pot utilitzar-se en gran varietat d’ aplicacions, des de la generació de electricitat fins el transport i la industria. A més pot tenir un paper important en la transició cap un sistema energètic més sostenible, ja que al integrar-lo en el nostre sistema, podem reduir la dependència dels combustibles fòssils i mitigar l’impacte del canvi climàtic.

IMG20240220173955~2Conclusions: La crisi ambiental i l’escassedat d’energia no renovable fan imprescindible, inevitable i urgent la transició al 100% renovable.

El model pel que tot s’està apostant al REI, simplement no funciona.

Pitjor encara, l’habitual cortoplacisme del benefici ens posa en mala situació per a fer front als reptes futurs.

Europa s’enfronta a una forta desindustrialització pel que requereix una actuació immediata i radicalment diferent.

Des del punt de vista tècnic, es te que apostar per la renovable elèctrica i la integració producció-energia.

Des del punt de vista social es urgentíssim abandonar el crecentisme i apostar per la re-localització.

Antonio Turiel es Senior Researcher Physical & Technological Oceanography Department. Barcelona Expert Center. Institut de Ciències del Mar (CSIC)

IMG20240220173245 IMG20240220174139