Els ocells i la nostra cultura 16-1-2024

aulesgirona@gmail.com   20 de gener de 2024   Comentaris tancats a Els ocells i la nostra cultura 16-1-2024

Pere Alzina ens va fer un recorregut per la varietat d’ocells que poblen les nostres contrades explicant moltes curiositats dels mateixos, mostrant les imatges corresponents perquè els poguéssim distingir i puntualitzant en quines èpoques de l’any els podíem veure i sentir.

IMG20240116170833El cant dels ocells a Catalunya és una experiència sonora única que reflecteix la riquesa i diversitat de la fauna a casa nostra. Catalunya, situada al nord-est de la península ibèrica, compta amb una gran varietat d’hàbitats, des de les serres muntanyenques fins a les zones costaneres, passant per terres agrícoles i boscos mediterranis.

Diverses espècies d’ocells contribueixen a la simfonia natural que omple els matins i les tardes catalanes. Entre les aus més destacades pel seu cant es troben el rossinyol (Luscinia megarhynchos), el cucut (Cuculus canorus), l’oriol (Oriolus oriolus) i el tord (Turdus philomelos). Cada una d’aquestes espècies té un repertori únic de notes i melodies que es fusionen per crear una experiència auditiva fascinant.

El rossinyol, conegut per la seva veu melòdica i variada, omple els boscos amb les seves trillesIMG20240116173416 melodioses. El cucut, un migrador estival, afegeix el seu característic “cu-cu” a la simfonia, recordant-nos de la transició cap a l’estiu. Els oriols, amb les seves melodies metàl·liques, i els tords, amb el seu cant ric i melodiós, complementen aquest cor d’ocells catalans.

Aquest cant dels ocells no només contribueix a la bellesa natural de Catalunya, sinó que també té un paper important en l’ecosistema. Els ocells utilitzen el seu cant per establir territori, atreure parelles i comunicar-se amb altres membres de la seva espècie. A més, aquestes melodies es converteixen en una part integral de la cultura i la tradició catalana, sent apreciades per la població local i els visitants com una expressió autèntica de la vida silvestre i la natura que envolta aquesta regió.

Una conferència per veure i escoltar.

Pere Alzina és consultor i comunicador ambiental.

IMG20240116171836 IMG20240116172100~2