Influència de la macrobiota intestinal en la salut i en la vida 21-11-2023

aulesgirona@gmail.com   26 de novembre de 2023   Comentaris tancats a Influència de la macrobiota intestinal en la salut i en la vida 21-11-2023

La microbiota intestinal fa referència a la comunitat de microorganismes que viuen en l’aparell digestiu humà, bàsicament en el budell gruixut. És una barreja de diferents bacteris, virus, fongs i altres microorganismes que viuen en simbiosis en l’esser humà.

El procés digestiu es menjar, mastegar, tragar, passar per l’estómac, passar pel budell prim i arribar al budell gruixut on hi ha més de 700 espècies de bacteris que tenen moltes funcions i que també produeixen grans quantitats de vitamines.

IMG20231121171306La majoria d’aquest bacteris son beneficiosos però també n’hi ha de danyosos. Quan estan en equilibri es diu que la relació es de eubiosi i la persona es troba bé i quan estan en desequilibri la persona entra en procés de disbiosi i te alteracions intestinals.

Per tant es pot dir que el sistema digestiu te una gran importància en la salut humana perquè te un paper bàsic en la digestió dels aliments i l’absorció de nutrients, la immunitat i la salut mental. No oblidem que el budell gruixut està ple de neurones.

Quan la microbiota s’altera o desequilibra, pot tenir conseqüències negatives per a la salut i comportar infermetats digestives, immunitat i augment de les infermetats cròniques com l’obesitat, diabetis, problemes cardíacs (infart), depressió, Alzheimer, càncer colorectal, síndrome de l’intestí irritable, etc.

Es important mantenir la microbiota intestinal equilibrada i això s’aconsegueix amb una dieta adequada:

Aliments amb fibra, com fruita, verdura, llegums, aliments fermentats com el iogurt, el quefir, fruits vermells, xocolata…  I evitar els aliments processats i rics en sucre ja que alimenten els bacteris nocius i redueixen la quantitat de bacteris beneficiosos. També és important reduir l’estrès.

La població microbiana de l’intestí humà inclou uns 100 billons de bacteris de 500 a 1000 especiesIMG20231121171829 diferents que conviuen en equilibri, però l’estrès fisiològic continuat pot fer que alguns microorganismes potencialment patògens creixin, mentre que els bacteris bons disminueixin.

Consells:

Menjar més fruita, hortalisses, llegums, fruita seca i portar una vida activa física i socialment.

Canviar a l’aigua, als aliments integrals, a l’oli d’oliva verge i a aliments de temporada i proximitat.

Menjar menys sal, sucres, carn vermella i processada i aliments ultraprocessats.

Missatges per emportar-se a casa:

. La microbiota intestinal es normal i necessària i ha de ser abundant i diversa – eubiosi.

. La eubiosi intestinal afavoreix la nostra salut, encara que pot haver-hi eubiosi en la malaltia.

. La disbiosi intestinal (desequilibri) s’observa en moltes malalties, però no s’ha provat la causa i efecte.

. Malalties molt freqüents s’associen a una alteració de la microbiota intestinal (infart, ictus, Alzheimer, SII).

. Mantenir la microbiota intestinal equilibrada, es possible que afavoreixi viure més i millor.

. Hi ha diferents eines terapèutiques per corregir les alteracions de la microbiota però la més adequada es: Practicar una alimentació i un estil de vida saludables.

Josep M. Sirvent es metge intensivista, investigador IDIBGI.

IMG20231121172731 IMG20231121172644