Ava en el paradís 14-11-2023

aulesgirona@gmail.com   18 de novembre de 2023   Comentaris tancats a Ava en el paradís 14-11-2023

La conferencia estava anunciada que la transmetria el Sr. Manuel del Pozo, però per baixa per malaltia vam tenir l’oportunitat de poder escoltar al Sr. Mateu Ciurana.

Amb un títol molt suggestiu, el Sr. Ciurana ens va anar explicant l’arribada apoteòsica d’Ava Gardner a la Costa Brava dels anys 50, concretament a Tossa de Mar, el que va suposar un terrabastall per la mentalitat i estil de vida de l’època al nostre país.

Ava va venir per filmar la pel·lícula “Pandora y el holandés errante”, fet que va ser molt important IMG20231114173847~3per a Girona, ja que va donar motiu per a visionar i conèixer una costa meravellosa però totalment desconeguda fora de la comarca i/o província. Es diu que  va contribuir a l’inici del turisme a la Costa Brava.

Ava Gardner era una noia nascuda en el ambient de la pagesia ja que els seus pares tenien una granja a Carolina del Nord. Mitjançant una foto de l’aparador d’un fotògraf, la va contractar la Metro Goldwin Mayer com a treballadora de “fons” però la seva bellesa aviat la va catapultar a la fama.

Va conèixer a Mickey Rooney, que en aquell moment era molt famós, que es va convertir en el seu primer marit, però el  matrimoni no va durar ni un any. Posteriorment es va casar amb Artie Shaw, que va voler fer funcions de pigmalió   provocant que el matrimoni fos també molt breu.

Finalment es va casar amb Frank Sinatra, matrimoni turbulent,  amb successius trencaments i reconciliacions, que va durar sis anys i va donar peu al vessament de rius de tinta en revistes del gènere.

Quan va arribar a Espanya va conèixer a Mario Cabré que era torero, actor, director de teatre, etc.IMG20231114172012 que es va enamorar perdudament d’ella i amb qui va mantenir una curta aventura. Aquest fet va ser aprofitat per la premsa espanyola de l’època per donar versions inflamades de la relació ja que a la censura franquista li va semblar be que una americana mantingués un vincle amorós amb un torero. Tan en va parlar la premsa espanyola que la noticia es va difondre àmpliament fins a arribar a Hollywood i per tant a oïdes de Frank Sinatra.

Aquest fet va provocar que Frank Sinatra vingués a conèixer la gravetat de la situació i també va donar peu a que el nostre conferenciant expliqués nombroses anècdotes de l’estança d’ambdós actors per la nostra terra. Tot plegat es va resoldre adequadament i ara ja se sap que la relació amb Mario Cabré va ser quasi anecdòtica.

Cap a 1955 Ava va fixar el seu domicili habitual a Espanya, concretament a Madrid,  ja que deia que no encaixava en el tipus de vida de  Hollywood i a Europa vivia en un relatiu anonimat, menys perseguida per la premsa internacional. D’ aquella època també se li atribueixen relacions amb altres personalitats de la faràndula nacional, la mes sòlida amb Luis Miguel Dominguín.

Cap al 1968 Ava va deixar Espanya, sembla que per problemes fiscals, i es va instal·lar a Londres, iniciant una retirada parcial, i on va morir l’any 1990.

El conferenciant ens va presentar el llibre que ha escrit amb el títol de “Ava en el paradís” on explica moltes anècdotes junt amb tot un seguit de pàgines de ficció, seguint una interessant trama que el fan molt amè i interessant.

Mateu Ciurana i Xirgu és un periodista de ràdio, escriptor, cineasta, i gestor cultural.

IMG20231114171908 gent