Aula itinerant – Sortida a Vic

aulesgirona@gmail.com   27 de novembre de 2018   Comentaris tancats a Aula itinerant – Sortida a Vic

El dia 14 de desembre de 2018, com estava previst, un grup de 60 alumnes vam efectuar una Aula Itinerant cap a Vic. El programa incloïa tres visites i el dinar.

Es va  iniciar amb una visita guiada a l’Ajuntament, interesantíssima per les explicacions i pel contingut. La repoblació de la plana de Vic, junt amb la creació del comtat d’Osona pel compte 0003 vicGuifré el Pilós el 878 va possibilitar la reconstrucció de les cases de  l’antiga Auso, a redós del castell.  Amb la ciutat es restaurà la seu episcopal i es construí la catedral a la part baixa al voltant de la qual també s’hi anaren construint cases. Aquesta nova població prengué el nom de Vicus Ausonae (Vicus equivaldria al concepte de raval) d’on deriva el nom de Vic. Aquesta divisió marcà la vida de la ciutat en l’època medieval. El 1450 el rei Alfons el Magnànim comprà als descendents dels Montcada la seva partida i unificà així la ciutat.

Vam veure la Sala de la Columna, presidit per un quadre de Sert anomenat “Els Segadors” És  un dels pocs ‘quadres’ pintats per l’artista, poc amant de l’obra de cavallet i acostumat a treballar grans murals i que comparteix la decoració d’aquest espai amb els retrats dels vigatans il·lustres.

 0027 vic En el saló de premsa vam admirar un Sert molt poc conegut amb unes pintures dels anys 1917-1920 que representen al mateix temps les quatre estacions i quatre  continents. Foren pensades per decorar, amb gran profusió de colors, el menjador d’un pavelló de caça d’un palau de Chantilly, prop de París.

I a l’escala es va gaudir de fragments de l’Homenatge a Orient i Occident, bastant deteriorats perquè foren recuperats de la decoració de la catedral derruïda el 1936.

A continuació ens vam dirigir al Museu Episcopal de Vic per fer la visita guiada a l’exposició temporal de Oliba Episcopus, veritable plat fort de la sortida.  Oliba de Cerdanya (971-0033 vic1046), que fou comte, després monjo, abat i bisbe, és considerat un dels personatges més rellevants de la Catalunya medieval. Durant la visita vam poder veure peces interessantíssimes com  la Bíblia de Ripoll, un dels còdexs més rics produïts a l’edat mitjana. Es troba custodiada a la Biblioteca Apostòlica Vaticana, on només la poden consultar investigadors i estudiants de doctorat. Ara, gràcies a l’exposició, podem veure reunides per primer cop les dues bíblies de Ripoll i de Rodes, promogudes per l’abat Oliba, juntament amb els fragments d’una tercera bíblia, la de Fluvià, testimonis únics de l’art català de fa mil anys. Una gran exposició, ben plantejada, amb peces de gran vàlua i molt ben explicada per el guia que ens va situar en tot moment en l’època i el que veiem.

El dinar de germanor va ser molt afectuós, amb els alumnes assistents molt contents i amb uns plat que van fer les delícies de tothom.

I vam cloure el dia visitant el Màgic Mon del Tren, una extraordinària instal·lació, de grandíssim format, molt acurada, tot a escala i on vam gaudir de valent veient representats tants llocs, amb tots els trens funcionant, amb l’efecte de posta de sol, la nit amb els llums encesos, la sortida de sol i amb els guies explicant mil anècdotes viscudes o mostrant mil detalls que ens haurien pogut passar desapercebuts.

Una sortida molt aprofitada, molt completa, que va agradar a tothom, sense cap contratemps i que va posar en evidencia el caliu que hi ha entre tots els alumnes.

Si cliqueu en aquestes icones de les fotos de l’excursió, les podreu veure i també copiar en mida normal.

« 1 de 2 »

0002 vic

 

——————————————————————————————————————————-

La Junta de les Aules està preparant un sortida a Vic per fer una visita guiada a  l’exposició Oliba Episcopus, complementada amb visita guiada a l’Ajuntament d’aquesta ciutat. Publiquem el programa complet per a informació de tots als alumnes.

IMG_0003