Aula itinerant al Maresme

aulesgirona@gmail.com   2 d'abril de 2019   Comentaris tancats a Aula itinerant al Maresme

Tal com estava previst i seguint el programa  establert, es va fer l’Aula itinerant al Maresme.

La sortida va començar amb la visita al cementiri d’Arenys de Mar, un dels més coneguts de Catalunya  perquè va ser font d’inspiració del poeta Salvador Espriu, que li va dedicar el llibre “Cementiri de Sinera” i que hi està enterrat.  Es un reflex de l’evolució de la vila marinera que es convertí en un exemple destacat de la industrialització al segles XIX i XX. Els “indianos”, els industrials, enriquits,  hi deixaren la seva petja en forma d’obres d’art escultòriques esculpides per genis com Josep Llimona, Venanci Vallmitjana i Frederic Marés i  treballs d’arquitectes com Rovira i Sagnier.

La visita va continuar amb la visita a l’antiga fàbrica de Can Marfà, que fou una industria de gènere de punt, activitat industrial que va donar singularitat i identitat a Mataró.  Fou la fàbrica més important de l’Estat espanyol abans de 1936 dedicada al gènere  de punt i l’immoble conservat constitueix un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní. La nau petita està dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la industria tèxtil de punt, una part fonamental de la història de la industrialització de Catalunya que no disposava de cap espai de conservació, documentació, recerca i difusió especialitzat.

Seguidament es va visitar la Nau Gaudí, també a Mataró, i que fou la primera obra construïda per Antoni Gaudí. Formava part del recinte fabril de la Sociedad Cooperativa La Obrera Mataronense, ideada entre 1878 i 1883, i que tenia de ser un complex industrial qe seguís el model de les colònies obreres que incorporaven equipaments socials i habitatges per als cooperativistes. Però del projecte solament es va materialitzar una petita part i l’únic que es conserva, i que és la que es va visitar, és la nau de blanqueig de cotó i que destaca per la importància de l’experimentació amb els arcs parabòlics, utilitzats per primera vegada com a elements estructurals.

Després de la visita es va anar a dinar al Restaurant del Santuari de la Misericòrdia, a Canet de Mar, que va permetre la visita d’aquest majestuós santuari molt venerat a la comarca.

Després de dinar el grup es va dirigir al  Museu de l’Estampació on es va poder conèixer abastament el fenomen de l’estampació tèxtil a Catalunya, veient els inicis, la història i les tècniques tradicionals d’estampar des del s. XVIII fins l’actualitat. A l’espai de la química del color se’ns  va permetre descobrir els secrets del color, el gran protagonista, i és on es recull una mostra de colorants naturals i sintètics, la recreació d’una cuina de color i un laboratori tèxtil. Es va fer  un recorregut pels processos, tècniques i maquinària que tenen i han tingut més rellevància en la indústria de l’estampació.

Una visita molt completa que va permetre conèixer llocs molt interessants  de la comarca del Maresme.

————————————————————————————————————————————–

Pel dia 25 d’abril de 2019, la Junta de les Aules està preparant una Aula Itinerant al Maresme per a visitar el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, resultat de la conferencia que ens va oferir Assumpta Dangla el 29 de gener passat titulada “La vida a la fàbrica del segle XIX”, però que anirà complementada amb  visites a Arenys de Mar i a Mataró.

Es pot estudiar l’itinerari complet de la sortida en el programa que es publica seguidament i que esperem que sigui agradable per a tothom.

aula maresme programa