Aula Itinerant al Museu Episcopal de Vic 15-12-2017

aulesgirona@gmail.com   7 de desembre de 2017   Comentaris tancats a Aula Itinerant al Museu Episcopal de Vic 15-12-2017

Tal com es va comunicar, la Junta va organitzat una Aula Itinerant per visitar  el Museu Episcopal de Vic pel divendres dia 15 de desembre de 2017.

Aquest Museu conserva una magnifica col·lecció de pintures i escultures romàniques i gòtiques i va ser declarat Museu d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya. 

L’origen de la col·lecció del Museu Episcopal de Vic es remunta al segle XIX. L’any 1889 s’uniren la col·lecció del Círcol literari de Vic, que el 1877 ja havia instal·lat una exposició permanent en una sala de la seva seu, i la col·lecció que el bisbe Josep Morgades havia anat reunint des de 1882, formada per objectes provinents de les parròquies de la diòcesi de Vic que corrien el risc de desaparèixer. El museu fou inaugurat l’any 1891, instal·lat inicialment a les dependències del pis superior del claustre de la catedral. L’any 1949 el museu es traslladà a l’edifici del col·legi de Sant Josep, a la plaça de l’abat Oliba, on va romandre fins a l’any 1995, quan s’inicià el pla de renovació del museu.

L’any 1995 es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Vic, el Bisbat i la Generalitat de Catalunya que comprometia a aquesta a assumir la construcció d’un nou museu. Les obres es van fer sota la direcció arquitectònica d’Alfonso Milà i Federico Correa. Es va refer el col·legi de Sant Josep, construint un nou edifici a mida per a albergar les grans col·leccions de què disposava el fons de la col·lecció. El nou museu es va inaugurar el 18 de maig de 2002.

El Museu Episcopal de Vic té per objectiu realitzar accions per conservar, documentar, estudiar, exhibir i difondre els fons que integren les seves col·leccions per tal de contribuir a la salvaguarda del patrimoni cultural, posant un èmfasi especial en la conservació, la investigació i la difusió del seu fons amb programes i activitats dirigits a involucrar a tot tipus de públics.

Les seves seccions, ordenades en sentit cronològic i estilístic, estan dividides entre la col·lecció d’arqueologia, la de romànic i gòtic, la de teixit i indumentària i la secció dedicada al vidre, la pell, l’orfebreria i la ceràmica.

Cal destacar la planta baixa que conté pintura i escultura romànica i gòtica (segles XII -XV).

Col·lecció romànica: és la col·lecció més extensa, on es troben les obres més preuades. El Baldaquí de Ribes, de la Vall de Ribes. També es poden veure diverses pintures murals i sobre taula, escultura sobre pedra i sobre  fusta, el portal de l’església de Sant Vicenç de Malla  o elements de la catedral de Vic i així com una col·lecció de marededéus. També s’hi poden veure les pintures murals i una gran col·lecció de frontals d’altar.

Col·lecció del gòtic: pel que fa al gòtic, destaquen la Marededéu dels Boixadors, un retaule de Bernat Saulet i les obres de Pere Serra, Joan de Rua Bernat Martorell, Ramon de Mur, Jaume Huguet i el Retaule de Santa Clara  de Lluís Borrassà de 1414 i el retaule d’alabastre del monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Una sortida de gran interès amb una completa visita guiada al museu de la mà d’una guia de gran nivell.

Vic 5

Vic 1

Vic 6

aula a Vic

.