El suburbium de Girona

aulesgirona@gmail.com   16 de juny de 2016   Comentaris tancats a El suburbium de Girona

Tot i que la nomenclatura urbana, en l’època de la dominació romana de les nostres terres, s’assembla a la que utilitzem avui dia, el Dr. Nolla  va deixar clar des d’ el primer moment que, el que es coneix com CIVITAS, era constituïda no només pel recinte urbà emmurallat sinó també per un espai  en un perímetre d’unes tres milles romanes a la rodona (uns 6 Kms.) que s’anomenava SUBURBIUM.

En aquest espai s’hi trobaven explotacions agrícoles i ramaderes, necròpolis –ran de les vies d’accés- sitjars (magatzems de cereals), així com factories d’elaboració de vi, producció de llet, etc. etc.

Era freqüent que aquests assentaments, en el suburbium, també continguessin l’habitatge del propietari a més del dels treballadors. Era el que anomenem VIL.LES, algunes d’elles molt luxoses.

El conferenciant explicà, recolzant-se en projeccions cartogràfiques i fotografies d’excavacions, com eren tots aquests importants assentaments i a on se situaven en el SUBURBIUM de la GERUNDA de fa dos mil anys. Tot plegat una amena lliçó d’història de Girona.

Josep Mª Nolla i Brufau,  Doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (1977), des del 1978 ha estat professor al Col·legi Universitari de Girona, i catedràtic a la Universitat de Girona des del 1994. Fou conservador del Museu Monogràfic d’Empúries (1983-85).

P1080033P1080031