Tal com estava previst, el passat dia 29 de novembre de 2017 vam efectuar una visita guiada al Museu d’Història dels Jueus de Girona. La visita es va fer sota el guiatge de Lidia Donat a qui agraim les seves explicacions i comentaris.
El Museu d’Història dels Jueus de Girona està ubicat al centre Bonastruc ça Porta, al bell mig del Call de Girona. L’edifici es troba en l’espai del call que havia ocupat la sinagoga i les dependències adjacents al segle XV, de la qual s’han recuperat algunes parts. Després que el Decret de l’Alhambra ordenés l’expulsió dels jueus, a partir de l’any 1492 l’edifici va ser venut i des de llavors va anar passant a mans privades fins a la dècada dels anys 80 del segle XX, moment en què s’inicià el procés de rehabilitació.
Malgrat la dificultat de preservació d’objectes de la comunitat jueva catalana, per causes culturals, polítiques i els més de cinc-cents anys transcorreguts, el museu compta amb una col·lecció de peces que mostren la rica cultura hebrea. A la primera planta, inaugurada el 2003, s’hi explica la cultura jueva, la seva quotidianitat, religió, litúrgia i celebracions, i hi podem trobar alguns vestigis arquitectònics i arqueològics, com són les làpides funeràries amb inscripcions hebrees procedents del cementiri jueu de Montjuïc o el micvé, bany ritual jueu.
A la segona planta vam poder veure aspectes culturals, econòmics i científics de les comunitats jueves a Catalunya. També es poden veure joies, atuells i documents originals, a més de reproduccions de segells i facsímils de llibres de medicina, entre d’altres.
Com a document original es interessant una quetubà de 1377 i procedent de Castelló d’Empúries.
És el document que s’utilitzava per formalitzar un compromís matrimonial i en el que s’establia un contracte que regulava els drets de la núvia en qüestions com el dot i la vida familiar. És l’únic contracte matrimonial hebraic localitzat a les comarques gironines, un dels més bells i ben conservats e Catalunya. El pergamí havia format part de l’enquadernació d’un volum notarial.
També vam poder veure una Torà o Llibre de la Llei que conté, en forma de rotlle, els cinc primers llibres de la Bíblia i constitueix la base de tot el judaisme. La Torà és la peça més important i imprescindible de la sinagoga.
El cementiri jueu d’època medieval de la ciutat, donà nom al mont: Montjuïc significa mont jueu. Com que els jueus no podien ésser enterrats als cementiris cristians, les autoritats de la Girona medieval habilitaren un indret especial allunyat de la ciutat però proper a les seves muralles per als enterraments jueus. Al Museu també es poden veure diverses làpides jueves trobades a Montjuic. Les làpides exposades contenen bells epitafis escrits en record de les jueves i dels jueus que varen viure a la ciutat.