La cara amable de l’ofici de jutge 26-10-2021

aulesgirona@gmail.com   31 d'octubre de 2021   Comentaris tancats a La cara amable de l’ofici de jutge 26-10-2021

El conferenciant manifesta que no coneixia les Aules i que considera molt interessant l’activitat que porta a terme.

Es conscient de que els jutges tenen fama de “superiors” però sens dubte son persones normals, capaces de relacionar-se i explicar acudits si cal.. Explica que en el seu primer destí, molt jove, a Granollers, quan es va acostar al jutjat per veure com col·locaven els mobles, li van demanar ajuda i es va passar el mati carretejant mobles amunt i avall i va acabar, com a responsable, signant el document d’acreditació de la recepció dels mateixos, amb gran astorament dels transportista.

justice-2060093-1920-ckeUna altre vegada va saludar una senyora que li va dir que en el judici l’havia vist amb els ulls  tancats com si  dormís i que això feia molt mal efecte. Ell li va recordar que la justícia es cega però no sorda i que el més important es que s’estigui escoltant el que es diu.

Per què hi ha judicis? Doncs perquè hi ha conflictes. Conflictes de totes classes i per molts motius que per resoldre’ls correctament es deriven al jutge en qui dipositem la  confiança.

La finalitat de solucionar conflictes  ha existit sempre. Des de el judici a Adam per haver menjat la fruita prohibida, al de Salomó, al de Ponç Pilat, etc. etc.

En un judici tres coses has de tenir si un plet vols guanyar: tenir raó, saber-la defensar i que te la vulguin donar.

Què és la veritat? Perquè als jutges els enganyen i moltes vegades els cal també “captar” la veritat. A pesar del jurament de dir la veritat, els testimonis, l’acusat, etc., tothom menteix perquè venen alliçonats per l’advocat o per estratègies judicials i fins i tot per por a l’acusat.

Comenta els judicis amb jurat popular. Ell va celebrar el primer judici amb jurat popular de Girona. Amb edat superior a 70 anys ja es pot rebutjar ser jurat popular però si desitges ser-ho ets acceptat. Després del judici, solien fer una enquesta a les persones integrants del judici i d’ella es deduïa que, en la gran majoria, la seva opinió sobre la visió de la justícia havia variat notablement. Els jurats populars solen resoldre bé, amb rectitud i justícia. De totes maneres afirma que els jutges professionals son més garantistes que el jurat popular.

Comenta que aquí la justícia va molt endarrerida. Es donen molts motius per això: l’equip de funcionaris que tinguis al darrera, la seva experiència o no, la seva bona formació o no, etc. Encara “escriuen” a mà, encara envien les citacions en mà… Hi ha una manca de recursos, mitjans i aplicació de la digitalització descomunals. Per què? Insinua que tal vegada perquè no interessa donat que  també jutgen a la classe política, als ajuntaments, a les administracions… No es comprèn que si s’ha solucionat a altres administracions no es faci res per solucionar-ho a la de justícia.

Va ser el jutge que va presidir el judici del segrest de la farmacèutica d’Olot, que va qualificar de difícil, penós  i desagradable i que va ser televisat causant un gran enrenou.

També recorda el judici contra un camioner que va tenir un accident prop de Campmany i que transportava immigrants clandestins dels quals van morir la majoria. No es podia condemnar elimages responsable perquè el Codi Penal no ho contemplava donat que era un camió i persones en trànsit. Ell el va condemnar aixecant molta polseguera però posteriorment, basant-se amb la seva sentencia, un nou article sobre aquest tema va quedar inclòs dintre el Codi Penal.

Parla de les crítiques a que està sotmès actualment el sistema judicial, des de tots els àmbits i tots els nivells. La renovació del CGPJ es presenta com que tots son jutges quan en realitat hi ha 12 jutges i 8 juristes. No es reforma perquè hi ha un partit polític que no ho vol i li es igual els anys que passin sense modificar-lo.

Va acabar la conferencia explicant nombroses anècdotes, molt divertides, viscudes en els 37 anys de professió.

Fernando Lacaba Sánchez és Magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

IMG20211026171553

 

IMG20211026171625