Bob Dylan. Aproximació a la figura d’un Premi Nobel controvertit. 21-2-2017

aulesgirona@gmail.com   24 de febrer de 2017   Comentaris tancats a Bob Dylan. Aproximació a la figura d’un Premi Nobel controvertit. 21-2-2017

El conferenciant Lluís Freixa va poder oferir-nos la seva conferencia el dia 21 de febrer, ja que la mateixa estava prevista pel dia 28 del mateix mes. El canvi va ser degut a problemes ineludibles del conferenciant que estava convidat aquest dia i que oferirà el seu parlament el proper dia 28.

Tots som coneixedors de que Els Premis Nobel van ser creats en el seu testament per Alfred Nobel, inventor de la dinamita i industrial suec. La seva funció és la de premiar les persones la labor de les quals hagués sigut excel·lent al llarg de la seva vida en algun dels camps premiats. Nobel va signar el seu testament al Club Suec – Noruec de París el 27 de novembre de 1895.
Se sentia culpable per la seva responsabilitat com a empresari enriquit a través d’una indústria productora de dinamita de la que el principal mercat era la mineria, però també la guerra. Aquesta pot haver estat la motivació principal del seu famós testament, potser lligat al costum de l’època de realitzar accions per fer transcendir el seu nom en morir.
Els premis es concedeixen en una cerimònia celebrada anualment a la Sala de Concerts d’Estocolm, seguint el banquet a l’Ajuntament el 10 de desembre, data en què Alfred Nobel va morir.
El lliurament del Premi Nobel de la Pau es realitza a Oslo, Noruega.
Els noms dels premiats, però, solen anunciar-los a l’octubre els diversos comitès i institucions que actuen com tribunals de selecció dels premis.
Els diversos camps en què es concedeixen premis són els següents:
• Física (decidit per la Reial Acadèmia Sueca de Ciències)
• Química (decidit per la Reial Acadèmia Sueca de Ciències)
• Medicina o Fisiologia (decidit per l’ Institut Karolinska)
• Literatura (decidit per l’Acadèmia Sueca)
• Economia (decidit per el Banc de Suècia)
• Pau (decidit pel Comitè Nobel Noruec del Parlament Noruec)

bobEl músic nord-americà Bob Dylan guanya el premi Nobel de literatura 2016 “per haver creat una nova expressió poètica en la gran tradició nord-americana de la cançó”, segons ha anunciar la secretària de l’Acadèmia sueca, Sara Danius.
La decisió va ser una sorpresa, i Danius va haver d’aturar-se un moment abans de poder continuar per anunciar el motiu pel qual se li donava el guardó a Dylan, ja que durant les dues últimes dècades l’Acadèmia sueca només havia recompensat dos poetes, Tomas Tranströmer (2011) i Wyslawa Szymborszka (1996). Uns minuts després, Danius ampliava el missatge inicial: “Dylan mereix el Nobel perquè és un gran poeta en llengua anglesa”.
Durant una trajectòria de 55 anys ha estat constantment reinventant-se i creant-se una nova identitat. “Espero que no hi hagi polèmica sobre aquest premi Nobel –afegia la secretària permanent de l’Acadèmia sueca–. Potser els temps estan canviant”.
Naturalment fou un autor que ningú s’esperava, si be era un nom que ja sonava feia varis anys.bob 5
Dylan, a part del Nobel te una llista inacabable de premis. Un exemple ho es que durant la seva carrera de 91 premis Gramy, va estar nominat 40 vegades i en va obtenir 11. Té el Pullitzer, el Kennedy Center Honors, la Medalla Presidencial de la Llibertat, es cavaller de l’Ordre de les Arts i Les Lletes, etc. etc. etc ….. A Dylan, no l’hi feia falta el Nobel.

Molts del Premis Nobel de Literatura, al llarg de la historia han estat entregats a personatges com filòsofs, historiadors i fins i tot a polítics com per exemple a Sir Winston Churchil. També hi ha hagut premiats que no han anat a recollir el premi com Boris Pasternak o Jean Paul Sartre.
Robert Allen Zimmerman conegut amb el nom artístic de Bob Dylan, va néixer el 24 de maig del 1941 a la ciutat de Duluth, població situada a l’estat nord-americà de Minnesota. Fill d’una família d’origen jueu, als sis anys aquesta es traslladà a la ciutat de Hibbing, on el seu pare tenia un negoci de material elèctric. La vida de comerciant no era la preferida per en Bob, i l’ambient de la població, l’economia de la qual depenia fortament de la mineria, no prou atractiva per a un adolescent. El descobriment de la música comportà un canvi en la seva mentalitat, i ja als vuit anys aprengué per ell mateix a tocar el piano i per deu dòlars adquirí una guitarra per correu.
Bob Dylan no es només un músic, es un autor de llibres. Llibres de cançons de música , poesia per la música. Es un art molt exigent ja que es necessita un tempus, unes rimes, uns versos i un accent per lligar-ho tot plegat.
A part d’ això, hi ha molta gent que ha escrit sobre Dylan, un munt de persones han parlat de ell en llibres.bob i joana
Ha estat sempre una persona controvertida i a la vegada un personatge que ha anat a la seva fent poc soroll, però que ha tingut sortides inesperades.
Del moviment inconformista i de protesta als Estats Units en va esser un dels protagonistes amb les seves lletres de cançons. Era el temps en que amb Joan Baez i Martin Luther King es defensaven els drets humans, amb un esperit de cant del folk. Sortit del seu poble natal va anar a Minneapolis i d’ allà a Nova York on va iniciar-se dins aquest moviment.
El 1968 feia el seu primer disc single i ja al 1970 va gravar el primer LP. Al 1976 va ser per ell molt controvertit ja que es va electrificar i per alguns no va ser entès. Les guitarres elèctriques i altres elements musicals d’aquestes característiques havien aterrat en aquell mon.Bob3
Dylan va tenir el talent de fer música amb poesia i sempre amb un caràcter simbòlic, contra la guerra freda, els míssils o la guerra del Vietnam i una gran quantitat de públic donava suport a aquestes manifestacions.
L’artista te la característica de que cada època canvia. Podem dir que hi ha molts Bob Dylan. És un artista que s’adapta i sap adaptar-se perfectament als moments que el mon viu i a més a més sap plasmar-ho i manifestar-ho a les seves cançons. Ho ha inclòs amb la seva forma de vestir i passa de cantautor a estrella del rock i desprès cowboy. Polifacètic al màxim amb la seva personalitat i la seva obra. També de vegades desapareix i no se sap on es durant molt de temps. No fa concerts , es queda a la pau de la llar i nomes grava algun disc.
A l’any 1980, es converteix al cristianisme. Les seves lletres durant la dècada 80-90 s’aproximen més al gospel.
A l’any 1990 apareix i empelta diferents musiques dels Estats Units i forma una banda amb música popular americana.
D’època en època va canviant ja que la seva veu també canvia. Es un artista que en aquest sentit sempre ha estat capaç de portar l’ aigua al seu pou artísticament parlant, cosa molt difícil de vegades.
A la seva vida privada ha estat una persona molt complicada. Tres matrimonis i sis fills.

bob granAls concerts mai no saluda. Arriba, fa la feina i se’n va.
Malgrat aquest defectes, direm que en l’ àmbit musical s’afirma que Frank Sinatra va posar la veu, Elvis Presley el cos i Bob Dylan el cervell.
Al igual que les de Bruce Springsteen,, les seves lletres tenen molt de contingut; les seves cançons interpretades per molts altres grups i ell es el magma creatiu.
Naturalment no va a anar a buscar el Nobel per motius d’ agenda, va enviar una seva amiga, però va fer un escrit d’agraïment. L’ Acadèmia sueca va entendre i respectar la decisió de Bob Dylan.

Lluís Freixa és Periodista, Gestor Cultural i Director en Funcions de la Casa de Cultura de Girona.

P1130768

P1130767