El català de la Manxa i La niña gorda, de Santiago Rusinyol. Dues novel·les poc canòniques.

aulesgirona@gmail.com   17 de març de 2016   Comentaris tancats a El català de la Manxa i La niña gorda, de Santiago Rusinyol. Dues novel·les poc canòniques.

2016-03-15 casacuberta 1060778Margarida Casacuberta ens va fer menció de l’obra literària de Santiago Rusinyol, i va remarcar que després de “L’Auca del Sr. Esteve”, les novel·les “El Català de la Manxa”, “En Josepet de Sant Celoni” i, sobretot, “La niña gorda”, poden ser considerades de les més rellevants de les escrites per ell. També esmentà que amb aquestes tres novel·les es pot percebre amb claredat que Santiag2016-03-15 casacuberta 1060782o Rusinyol es un escriptor que podem considerar modern, doncs a totes elles planteja situacions que son una parodia del que es vivia en aquell temps i, en paral·le
l, també hi  podem trobar similituds a moltes circumstàncies actuals.

A
“El català de la Manxa” vol simbolitzar les relacions d’aquell moment entre Catalunya i Espanya. A ”En Josepet de Sant Celoni”, ataca de manera velada als polítics. A “La niña gorda” vol denunciar  la realitat de l’ambient que es vivia a Catalunya i a tot Europa, mostrant la decadència de la societat. Es una crítica al discurs que s’estava forjant i que acabà engendrant un monstre, la primera guerra mundial.coberta NinaGorda3_coberta NinaGorda.qxd

Santiago Rusinyol vol evidenciar com es pot construir un mon al marge de la realitat i, per tant, condemnat a la infelicitat. A ell no li interessa la tradició perquè, segons creu, es la que fomenta l’Europa que s’enfonsa. Ell escrivia a la contra de la Catalunya que es construïa llavors perquè creia que la realitat era una altra. Aquests llibres no van tenir bones crítiques perquè es van considerar de poca volada intel·lectual i oposats al pensament politicament correcte del moment.

Margarida Casacuberta i Rocarols  és professora i investigadora en literatura contemporània a la Universitat de Girona. Doctora en filologia, és especialista en narrativa catalana del segle XX i en la figura i l’obra de Santiago Rusinyol.

2016-03-15 casacuberta 1060781