La conferenciant Irene Cordón inicia el tema explicant que hem de pronunciar Cleòpatra perquè es així com es diu en català. També hem de dir faraó perquè de faraona només n’hi ha hagut una (la Lola Flores) però sobretot perquè la paraula faraó no té gènere. Amb aquest inici tan engrescador va desenvolupar la seva conferència.
De Cleòpatra no se sap si era guapa, però si es pot afirmar amb tota seguretat que era molt intel·ligent.
Situa el país del qual va ser faraó. Al bell mig de l’immens desert del Sàhara un riu s’atreveix a creuar-lo i ho fa de sud a nord: el Nil.
Abans, d’Egipte se’n deia Kemet que es pot traduir com “terra negra”, degut al color dels llims que les periòdiques crescudes del Nil deixaven sobre les zones inundades i que convertien el terreny en summament fèrtil.
Cleòpatra cal situar-la als anys 30 a.C. Va néixer a Alexandria. Pertany a l’època ptolemaica, el seu pare fou Ptolomeu XII i va ser la tercera de sis fills. El seu pare era un faraó dèbil, amant de les festes, la música i poca cosa més. Algunes de les seves poc afortunades accions van crear el descontentament del poble provocant una revolta que van aprofitar les seves dues filles grans per enderrocar-lo. Ell, per tal de recuperar el tron, va acudir a Roma on llavors governava el primer triumvirat –Cras, Gneu Pompeu i Juli Cèsar- Ptolomeu va negociar amb Pompeu, en contra de l’opinió de Juli César qui al final va cedir perquè va comprendre el valor econòmic que suposava que Egipte estigués en deute amb ells. Quan ajudat pels romans torna a Egipte, la seva segona fila ja havia mort en circumstancies estranyes i ell, en recuperar el poder de faraó va fer executar a la filla gran. Va governar fins la seva mort i en el seu testament, per a sorpresa de tothom, designa hereva del tron a la seva filla Cleòpatra, se suposa que perquè la seva intel·ligència sobresortia per damunt de la resta de germans. Era l’any 51 a.C., tenia 18 anys, havia estudiat a la Universitat d’Alexandria i parlava 6 idiomes entre els quals el llatí.
D’acord amb els requeriments de les lleis de regnat i de successió al tron del moment, es va casar amb el seu germà Ptolomeu XIII, que tenia 12 anys, motiu que va comportar que se li designessin tres tutors que no veien de bon grat que el poder l’ostentés una dona. Ella es va assabentar que volien assassinar-la i va fugir a Síria. Allà va reclutar un exercit amb el que es va dirigir cap a Egipte a enfrontar-se amb el seu germà (i marit) Ptolomeu XIII que estava assistit per un exercit capitanejat per Juli Cèsar. Quan Cleòpatra va veure que el seu exercit seria derrotat, va fugir amb un petit bot i embolcallada amb unes teles de lli va aconseguir presentar-se davant de Juli Cèsar. Ell la va recolzar i va poder recuperar el tron. Després de la guerra, Ptolomeu XIII i els seus tres tutors van morir.
Cleòpatra va anomenar rei associat al seu germà petit, que esdevingué Ptolomeu XIV. Mentrestant sorgí un idil·li amorós entre Cleòpatra i Juli Cèsar qui, amb el temps, va tornar a Roma deixant a Cleòpatra embarassada.
Passats uns anys Juli Cèsar la crida a Roma i ella hi va acompanyada de tot el seu reial i luxós seguici i del seu fill a qui, degut a la seva semblança amb el seu pare el van anomenar tot seguit Cesarió. Mentre ella era a Roma van assassinar Juli Cèsar i ella torna immediatament a Egipte. Pren la decisió d’eliminar al seu germà i d’anomenar rei associat al seu propi fill que es dirà Ptolomeu XV.
Mentrestant a Roma s’ha format el segon triumvirat: Lèpid, Marc Antoni i Octavi. Marc Antoni assoleix el govern de les províncies orientals, inclosa Egipte. Es retroba amb Cleòpatra i mantenen una relació amorosa i quan ell decideix tornar a Roma ella ja està embarassada de bessons. Quatre anys més tard ell retorna a Egipte i manté una relació estable amb Cleòpatra que dura catorze anys i tenen el tercer fill.
Octavi va aconseguir robar el testament de Marc Antoni i va descobrir que deixava tot el seu poder als fills de Cleòpatra el que va fer augmentar les dissensions que ja existien entre ell i Marc Antoni fins que van provocar la tercera guerra civil romana on Marc Antoni lluita aliat amb les tropes egípcies de Cleòpatra. Però va ser derrotat i a la seva tornada a Alexandria es va suïcidar. La mort de Cleòpatra va tenir lloc poc després essent encara una incògnita com es va produir doncs hi ha diverses versions. Després de la mort d’ells dos, Octavi va fer executar a Cesarió, possible rival del poder a Roma ja que era fill de Juli Cèsar. Als altres tres fills de Cleòpatra els va portar a Roma i els va educar en les costums i ideologia romanes.
S’ignora on estan enterrats Marc Antoni i Cleòpatra tot i que se sap que estan junts i reposen prop d’Alexandria.
Irene Cordón Solà-Sagalés es Doctora en història antiga, Master en egiptologia i Llicenciada en Dret.