El Dr. Josep Clotet ens va voler explicar com es generen notícies científiques equivocades i els efectes a les persones.
El frau científic existeix per diversos motius: el plagi, inventar-se experiments, falsejar resultats clínics, robar a d’altres investigadors…
Aquest problema es dona a tot el món, però hi ha països on es menteix més que d’altres. Semblaria que els que més menteixen son els països de l’extrem orient. El problema està en que aquest tipus de noticies falses tenen un gran recorregut.
Una part important del problema ve del que es publica a la premsa. Se sap que les revistes científiques no publiquen mai resultats negatius, i la premsa en general vol captar audiència i publica notícies poc contrastades o esbiaixades. També les publicacions relatives als assajos de nous medicaments parlant dels resultats positius. La falsedat es mesura pels articles retractats de les revistes científiques.
La ciència està feta per homes i dones sotmesos a interessos molt variats que, alguns cops poden mentir, sigui per fugir de la mediocritat, o per ganes de demostrar que la seves hipòtesis són certes, o per tal d’obtenir diners. Els propis científics o les empreses que els financen poden caure en enganys més o menys importants. També pot ser que el científic estigui tant convençut del que creu que menteixi sense voler.
Les mentides ens poden portar a una crisi de la informació generalitzada, així com a una major desconfiança en les fonts tradicionals d’informació, perquè si aquestes tenen aquest problema, no el poden tenir també la resta de publicacions, incloent-hi la científica? En un moment donat es va publicar la noticia sobre la relació entre les vacunes i l’autisme que tant poder ha donat als negacionistes del moviment antivacunes, i que es va trigar molt a ser retractada i retirada de la revista.
Existeixen revistes depredadores que no disposen ni de processos de revisió i que poden publicar articles de científics poc rigorosos. També existeixen organitzacions que busquen escrits poc sòlids o poc contrastats.
El mètode científic ha contribuït de manera decisiva a donar benestar a la societat i podem concloure que la ciència no s’acostuma a equivocar, però els científics sí.
Malgrat tot, la ciència segueix sent un mètode molt fiable de coneixement.
Com complement de la conferència, el ponent ens ha enviat les referencies dels llibres que figuren seguidament:
Josep Clotet es Vicerector de Planificació i Qualitat de la Universitat Internacional de Catalunya.