La conferenciant va oferir una exposició exhaustiva sobre els canvis que experimenten les persones en arribar a la jubilació. Aquesta etapa pot comportar nous conflictes com problemes econòmics, dol pel canvi d’etapa vital, aparició de malalties i estrès per la cura dels nets, que poden afectar també les relacions de parella i la sexualitat.
Es va destacar que la sexualitat no desapareix amb l’edat, ja que és una expressió de l’energia vital. Tot i això, s’han de tenir en compte alguns canvis reals, com l’envelliment del cos, la disminució del desig sexual, i possibles dificultats o desaparició de les relacions sexuals. També pot haver-hi canvis en la resposta corporal als estímuls sexuals i una manca de comunicació sobre aquests temes, que pot agreujar-se amb l’edat.
Es va fer èmfasi en la importància de trencar mites i tabús com la suposada inexistència de sexualitat en la gent gran. Malgrat l’accés a molta informació, hi ha poca formació sobre el tema.
La sexualitat és diversa i personal, i està influenciada per múltiples factors com el gènere, l’orientació sexual, la intimitat, el plaer, l’erotisme i l’autoconeixement. Per tant, és fonamental fomentar el joc sexual, la sensualitat, l’afecte i les emocions a través dels sentits.
En l’àmbit de la parella, pot ser necessari revisar la relació, comunicar obertament els desitjos, imaginar i jugar. Encara que potser les trobades sexuals seran menys freqüents, s’hauria de buscar una millor qualitat en aquestes.
Finalment, es va destacar la necessitat de superar el mite del desig espontani i assumir la responsabilitat sobre la pròpia sexualitat. L’eròtica enriqueix la vida sexual i és recomanable conèixer millor el propi cos, desenvolupar la imaginació, empatitzar amb la parella i obrir la ment.
Roser Civit Rey es Llicenciada en Filosofia i educadora social.