Durant la conferència, el ponent destaca que cada cop hi ha més diagrames estadístics i que és fonamental saber-los interpretar correctament. L’estadística és una disciplina que permet analitzar i comprendre fenòmens col·lectius a través de dades representades gràficament, i el seu origen es remunta a Alemanya.
Si pensem en la història, podem veure que l’estadística ha estat present des de fa segles. Per exemple, el mateix naixement del Nadal a Betlem està relacionat amb un cens ordenat per l’emperador August, al qual Josep i Maria van haver de sotmetre’s.
Una de les figures més destacades en l’ús de representacions estadístiques va ser Florence Nightingale (1820-1910), infermera, estadística i reformadora social britànica. Durant la Guerra de Crimea, es va dedicar a millorar les condicions sanitaries dels hospitals militars. Gràcies a la seva habilitat per a les matemàtiques i a la influència del seu pare, va esdevenir pionera en la representació visual de dades, representant les dades que va observar en el seu treball com a infermera.
Nightingale va popularitzar l’ús de la gràfica circular, i va desenvolupar el també conegut com el “diagrama de la rosa de Nightingale”, que avui dia equivaldria a un histograma circular. Aquests gràfics li van permetre demostrar, amb claredat, la magnitud de la mortalitat en els hospitals militars i van influir en la presa de decisions de polítics i funcionaris britànics.
El 1859, va ser escollida com a primera dona membre de la Royal Statistical Society, i posteriorment va ser nomenada membre honorària de l’American Statistical Association.
A través de la lectura de diagrames, podem entendre millor els fenòmens col·lectius i detectar errors o enganys en la representació de dades, en general buscant distorsionar la informacio del lector. Alguns diagrames poden contenir errors intencionats per manipular la percepció de l’observador. La conferència també destaca la diferència entre casualitat i causalitat, així com l’encant que pot tenir una infografia que pot transmetre una representació visual de informació amb un format realment artistic al incloure una varietat d’elements com imatges, icones, gràfiques i diagrames per comunicar missatges amb una ullada.
El conferenciant ens va oferir molts gràfics i representacions de dades, tot demostrant que l’estadística pot oferir també un caire amb una bellesa artistica incorporada.
En definitiva, una conferència instructiva i divertida, que va aconseguir fer de l’estadística un tema fascinant per a tothom.
Anton Aubanell Pou és Matemàtic i membre del Museu de les Matemàtique de Catalunya.