L’Ajuntament de Girona afronta la fase de construcció de la “Ciutat amiga de les persones grans” durant el període 2025-2027. S’ha format un equip format per la Universitat de Girona (UdG), la fundació Support-Girona, l’associació Mifas i l’entitat Grup Mifas, la Fundació “la Caixa” i el Consell Municipal de la Gent Gran. L’embrió de l’equip es va constituir el mes de juny de 2024, inicialment amb la presència de l’Ajuntament de Girona i la UdG, per sol·licitar poder formar part de la Xarxa de Ciutats Amigues de les Persones Grans, una estratègia de suport i assessorament creada per l’Organització Mundial de la Salut. El mes de febrer de 2025, Girona ja ha entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats Amigables amb les persones grans de l’OMS. Una ciutat amiga amb les persones grans és aquella que disposa de polítiques, serveis i estructures que permetin a les persones grans envellir amb la millor qualitat de vida possible. Ha de facilitar que les persones grans visquin de forma digna i segura, que tinguin una bona salut, que puguin participar de forma plena en la societat i puguin complir els seus deures amb la comunitat, ha de respectar i garantir els seus drets i ha de garantir el dret fonamental a viure de manera independent en comunitat.
“La ‘Ciutat amiga de les persones grans’ s’ha de construir entre totes i tots. Per això és essencial la creació del grup motor que ens permetrà posar en comú la visió i propostes que ens ajudin a avançar cap a una ciutat que cuida tothom, empàtica amb les necessitats i amable sense importar la seva edat”, ha destacat la regidora de Ciutat que Cuida de l’Ajuntament de Girona, Gemma Martínez.
Entre les propostes, destaquen el cicle de conferències “Cap a la Girona ciutat amiga i inclusiva amb les persones grans: els grans reptes del s. XXI”, que es farà entre març i abril;
L’Ajuntament de Girona va convidar, juntament amb altres entitats, a les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona per assistir a l’acte inaugural del cicle de conferencies i hi van assistir en representació el Vicepresident i la Secretària. L’acte, que girava entorn al tema “Girona ciutat amiga i inclusiva amb les persones grans”, com ja s’ha dit, es un programa de la Unió Europea que te com a objectiu fer més fàcil la vida de la gent gran a la ciutat. Aquest acte inaugural va anar a càrrec de Lluc Salellas, alcalde de Girona, Manel Rullo, de la fundacio “la Caixa” i de Silvia Llach, Vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG. La conferencia la va donar la Sra. Dolors Puga cientifica del Grup d’Investigació sobre l’Envelliment del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i fou moderat pel filoleg i exrector de la UdG Josep M. Nadal.