L’EspaiCaixa i les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran us conviden a una experiència cultural i espiritual inoblidable que estan organitzant conjuntament!
El proper 13 de març de 2025, a les 17:00 h, us esperem a l’Auditori de l’EspaiCaixa, Plaça Poeta Marquina, per gaudir de la conferència “El camí ignasià”, a càrrec de la Dra. Dolors Vidal, professora de la Facultat de Turisme i investigadora de l’Institut d’Estudis Turístics. Una xerrada que ens aproparà a la figura de Sant Ignasi de Loiola i la seva influència en la cultura i la espiritualitat.
Per donar continuïtat a aquest aprenentatge, el 3 d’abril de 2025 organitzem una Sortida Cultural – Aula Itinerant a Manresa, on visitarem, acompanyats de guies experts, la Cova de Sant Ignasi i la Seu, la impressionant basílica considerada el cor de Catalunya. Veure el programa de la sortida al final de tot de la pàgina.
CONFERÈNCIA: El camí ignasià: itinerari natural i espiritual
Ponència a càrrec de la Dra. Dolors Vidal
(Professora de la Facultat de Turisme i investigadora de l’Institut d’Estudis Turístics)
Data: 13 de març de 2025
Hora: 17:00 h
Lloc: Auditori de l’EspaiCaixa (Plaça Poeta Marquina, Girona)
SORTIDA CULTURAL – AULA ITINERANT:
Ruta a Manresa per conèixer el llegat ignasià
Data: 3 d’abril de 2025
Activitat oberta a simpatitzants i alumnes
Inscripcions i informació: Contacteu amb l’organització de l’EspaiCaixa o les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona.
Us hi esperem!
Resum de la conferència El camí ignasià.
El Camí Ignasià és un itinerari turístic, cultural i espiritual que ens porta de Loiola a Manresa, amb un recorregut de 657 km que es pot fer en 27 etapes. Aquest camí segueix les passes de Sant Ignasi de Loiola quan encara no era sant, i forma part del viatge que ell inicià amb la intenció d’arribar a Jerusalem.
L’any 1491, Íñigo López de Loyola va néixer a Loiola, dins el terme municipal d’Azpeitia, en una família de la noblesa basca. Sent militar, durant la defensa de Pamplona, fou ferit a la cama dreta. Durant la seva convalescència, va experimentar una profunda transformació interior que el va impulsar a abandonar la seva vida anterior i a cercar la voluntat de Déu. Aquesta conversió el va portar a decidir pelegrinar a Terra Santa i adoptar una vida de penitent.
La primera fase del seu pelegrinatge el va conduir a Montserrat, on es va confessar i es va desprendre del seu vestit, l’armadura i l’espasa. Posteriorment, es va establir a Manresa, on va viure durant onze mesos en una cova que avui dia és un lloc de pelegrinatge. Durant aquesta estada, Ignasi va realitzar un intens viatge introspectiu, experimentant episodis de fervor espiritual, crisis i il·luminacions. Aquestes vivències enfortiren la seva vocació religiosa i culminaren amb la redacció dels Exercicis Espirituals, una obra que encara es manté vigent en la seva estructura i ensenyaments.
Després de pelegrinar a Terra Santa, els franciscans el van obligar a tornar a Europa. A Barcelona inicià els seus estudis eclesiàstics, amb el suport de la seva protectora Isabel Roser. Posteriorment, es traslladà a Salamanca per continuar els seus estudis, però fou processat i se li prohibí predicar i ensenyar matèries teològiques per no tenir prou formació acadèmica.
A causa d’aquestes dificultats, Ignasi es va traslladar a la Universitat de París per completar els seus estudis. L’any 1535, a l’edat de quaranta-tres anys, es graduà com a “Mestre Ignasi de Loiola, de la diòcesi de Pamplona”.
El 1539, juntament amb Pere Faber i Francesc Xavier, fundà la Companyia de Jesús, que fou aprovada pel papa Pau III el 27 de setembre de 1540. L’any següent, Ignasi va ser escollit com a primer Superior General de l’orde, rebent el títol de “Pare General” pels jesuïtes. La Companyia de Jesús es dedica principalment a l’educació, l’acció social i l’espiritualitat.
Aquest recorregut històric d’Ignasi de Loiola, reflectit en el Camí Ignasià, constitueix una experiència de transformació personal i espiritual que continua inspirant nombrosos pelegrins i estudiosos d’arreu del món.
Dolors Vidal és Professora de la Facultat de Turisme i investigadora de l’Institut d’Estudis Turístics.
PROGRAMA DE L’AULA ITINERANT A MANRESA
Per molts dels assistents, la visita a la capital del Bages ha estat un descobriment pel desconeixement que tenim sobre aquesta ciutat i el seu entorn. Primer hem fet una visita guiada al Santuari de la Cova de Sant Ignasi i l’ermita, amb uns magnífics mosaics que decoren totes les capelles laterals del temple realitzats pel jesuita Marko Rupnik, que representen escenes bíbliques vinculades amb Sant Ignasi. Inaugurats l’any 2021 ens han deixat a tots bocabadats. Tot seguit hem visitat la impressionant Seu construida, amb aportacions dels manresans, durant el regnat de Pere III el Cerimonios i l’arquitecte encarregat va ser Berenguer de Montagut, el mateix que va construir Santa Maria del Mar. Antoni Gaudí, juntament amb Alexandre Soler March van intervenir en el disseny de la façana posterior, però les obres es van aturar per motius económics i de guerra. Per acabar hem visitat el carrer del Balç, que formava part del nucli de la ciutat medieval i que conserva la essencia de l’ambient de l’època. Finalment hem fet un bon dinar al restaurant Arumí de Santa Eugenia de Berga.
Una Aula Itinerant molt reeixida que segur que perdurarà en la memoria de tots els participants.