La conferència va començar amb una explicació sobre el descobriment de la fotografia i el seu desenvolupament al llarg del temps. El conferenciant va destacar que la fotografia capta i reté un moment precís, que immediatament es converteix en passat. Va expressar la idea que, si la fotografia pogués cobrar vida, al cap dels anys, podria arribar un punt en què ella ja no ens reconeixeria a nosaltres en l’actualitat. Fotografiem i oblidem.
Relacionat amb l’efecte recordatori que sustenta la fotografia, va fer referència a un curiós conte de Borges, on un personatge recordava tot minuciosament, però no volia recordar perquè, al fer-ho, perdia tot un dia en reviure amb detall cada moment del dia que volia recordar.
Pel que fa als inicis de la fotografia, va mencionar els experiments de Joseph Nicéphore Niépce amb la càmera obscura. Tot i així, va ser Louis-Jacques-Mandé Daguerre qui va desenvolupar el daguerrotip i els diorames. Niépce i Daguerre van decidir treballar junts, però el procés fotogràfic era molt complicat i de llarga durada. Quan es fotografiava una persona, aquesta havia de romandre immòbil durant molt de temps. Amb tot van aconseguir imatges que han arribat fins els nostres dies i han ajudat a tenir coneixement de activitats, arquitectura i situacions del passat amb una qualitat acceptable.
A continuació, va parlar sobre l’arxiu de Girona, que compta amb una gran col·lecció de daguerrotips, possiblement una de les més importants de l’Estat. Va explicar que del daguerrotip no se’n podien fer còpies, ja que era una peça única. Per tal de preservar i difondre aquestes imatges, a partir dels daguerrotips es feien gravats als quals s’hi afegien elements com arbres i figures humanes per donar més realisme i complementar las imatges, amb l’avantatge que dels gravats es podien obtenir còpies.
Finalment, el conferenciant va mostrar una sèrie de daguerrotips antics de la ciutat de Girona, el més antic datat de 1852. Aquestes imatges ens van permetre veure i imaginar diversos punts de la ciutat que ara són completament irreconeixibles per al ciutadà actual. Aquest conjunt de fotografies resulta clau per ajudar-nos a comprendre l’evolució de la ciutat fins als nostres dies.
Joan Boadas Raset és el Cronista Oficial de la ciutat de Girona.