La conferenciant, Anna Prats, ens va parlar de les malalties metabòliques i de la que potser es la més important de totes: l’obesitat.
Va dir que l’esser humà quan neix arriba ja “programat”. Els avis programen les malalties dels fills, dels néts… igual com ells també van ser programats anteriorment pels seus avantpassats.
Perquè ara hi ha tanta obesitat? Ens va explicar que la facilitat que tenim actualment per obtenir aliments és un factor determinant. La poca activitat física també. Per tant semblaria que la solució fóra menjar sà i fer exercici, però la ”programació” que portem pot fer que emmagatzemem totes les calories que mengem.
Va dir que tot pot començar durant l’embaràs, però també son crítics els períodes neonatals í la lactància donat que es llavors que l’esser humà es “programa”. Davant qualsevol escassedat calòrica els fluxos vasculars prioritzen el cervell deixant de banda el fetge, ronyó i pàncrees.
Amb l’ epigenètica, es poden estudiar els canvis hereditaris que no depenen de la seqüència de bases de l’ADN. Actualment se sap que no solament els gens influeixen en la genètica dels organismes. L’epigenètica ens facilita l’accés a la informació de les modificacions que regulen l’expressió dels gens. Podem saber el que està programat i el que cal és saber com podem modificar la programació incorrecta.
Va demostrar que tot això se sap per la hipòtesi de Barker: la malnutrició materna comporta un menor desenvolupament del fetus que desenvolupa una “programació” anormal de diverses vies metabòliques. I aquesta programació és intergeneracional.
Anna Prats Puig és Llicenciada en Biologia i Doctora per la Universitat de Girona. Professora de l’Escola de Salut de la UdG (EUSES). Investigadora post-doctoral a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI: Ontogènia de la Síndrome Metabòlica).