La diversitat religiosa a Catalunya

aulesgirona@gmail.com   9 de març de 2016   Comentaris tancats a La diversitat religiosa a Catalunya

El tarragoní Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos ens va presentar els resultats del recent Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la diversitat religiosa. Aquest estudi, datat a finals del 2014, ens dona una radiografia del posicionament dels catalans en relació al fet religiós.

Les seves dades demostren que els catalans  tenim un grau de coneixement de la diversitat religiosa força variat segons el seu perfil sociològic i de la religió avaluada. Un 61,1% dels catalans valoren com a important conèixer les religions.

L’enquesta permet saber la implantació de les diferents religions a Catalunya, i demostren que Catalunya és cada vegada més diversa des del punt de vista religiós. Un 52,4% dels catalans es declara catòlic, un 30,2 ateu o agnòstic. La minoria religiosa majoritària és la musulmana amb un 7,3%. El 55,1% de les persones entrevistades manifesten que tenen alguna creença religiosa. El perfil sociològic significatiu indica que són persones de més de 65 anys, nascudes fora de Catalunya i de religió catòlica o musulmana. En relació a la pràctica religiosa, el 65% dels enquestats manifesten que no en tenen cap. El grau de desafecció en relació als centres de culte és important, ja que un 90% de les persones entrevistades no desitgen anar a cap centre de culte, el 54,8% diu que no ho fan per manca de temps.

 Sobre la diversitat religiosa, el 52% consideren que és un factor d’enriquiment, mentre que el 14% afirmen que és una amenaça perquè posa en risc l’estil de vida.030_dades