El tacte: un viatge emocionant des de la pell al cervell 28-3-2023

aulesgirona@gmail.com   31 de març de 2023   Comentaris tancats a El tacte: un viatge emocionant des de la pell al cervell 28-3-2023

El conferenciant Pere Boadas, explica que el tacte es un dels cinc sentits, tal vegada el més desconegut però potser el més important perquè te unes funcions específiques tan diverses però tan fonamentals que poden complementar i fins i tot substituir les  funcions dels quatre altres sentits.

El sentit del tacte permet  conèixer la forma, la mida i la textura dels objectes, i sentir la fred, la calor, la pressió i el dolor.

La pell es un teixit, un òrgan del cos humà i un sistema complex en les seves estructures i en les seves funcions.

La pell s’estructura en tres capes. La superficial que s’anomena epidermis, la segona o intermèdia que s’anomena dermis i és la mes gruixuda, i la més profunda i interna que és la hipodermis.

La pel humana te una superfície de 2 a 2,5 m2 i pesa de 4 a 5 kg que sol ser un 6% del pes corporal.

Les funcions de la pell, que és l’instrument del sentit del tacte, son molt diverses i molt importants, a saber: La protecció enfront de l’ambient en la vessant física i la resistència  als microorganismes, la termoreguladora i la de control hídric,  la interacció ambiental i la transmissió de senyals bioelèctriques.

La pell funciona amb uns receptors sensorials: els tipus d’energia ambiental, que es detectada per un receptor sensorial concret i que és transformada en impulsos nerviosos que donen un tipus concret de sensació. Les modalitats sensorials son mecàniques, temperatura, dolor.

Cada receptor sensorial de la pell capta una energia ambiental determinada, es a dir, respon selectivament a un determinat estímul. A aquest estímul al qual el receptor respon  de forma més òptima s’anomena estímul adequat.

Cada receptor sensorial de la pell propaga els potencials d’acció   (impuls nerviós) per fibres nervioses sensorials específiques, que viatgen per vies nervioses concretes i que finalitzen en regions cerebrals concretes que analitzen  i interpreten la informació sensorial.

Sensació: resposta dels receptors als estímuls ambientals.

Percepció: anàlisi i interpretació de les sensacions.

La intensitat de la sensació depèn de:

Densitat de receptors sensorials, sensació espacial, sensació temporal.

Pere Boadas Vaello  és Doctor en biomedicina i investigador del Grup de Recerca NEOMA de la UdG.

IMG20230328173736_2
IMG20230328173912