Josep Pla i la ciutat de Girona 11-1-2022

aulesgirona@gmail.com   16 de gener de 2022   Comentaris tancats a Josep Pla i la ciutat de Girona 11-1-2022

La conferenciant ens proposa una passejada per Girona amb la visió de Josep Pla plasmada a la seva obra.

Josep Pla i Casadevall va néixer el 8 de març de 1897 a Palafrugell (Girona), criat en una família de propietaris rurals i va  cursar estudis de Dret a Barcelona, encara que no va acabar la carrera.

Treballa com a periodista escrivint en català i en castellà segons els diaris en els quals col·laborava.

Josep Pla va arribar el 1909 a Girona, i va anar a estudiar al Col·legi dels Maristes.

IcatedralSurt de Palafrugell i va cap Girona amb una tartana, acompanyat del seu pare. En arribar al Pont Major que a la dreta hi ha el riu i a l’esquerra les cases, veu per primera vegada la ciutat. Tenia llavors 11 anys. Descriu de forma perfecta la Catedral, que el va impactar d’una manera especial i que no va oblidar mai, i també l’ església de Sant Feliu amb la seva punxa, tot de color gris i en un dia boirós.

El fet de viure fora de casa ja li dona una experiència nova. Als maristes hi està en règim d’internat i a les tardes va a l’Institut. Els caps de setmana pot sortir sempre que vagi algun familiar o adult a buscar-lo. Així va descobrint la ciutat i d’aquelles experiències en surt “Girona llibre de records” i “El quadern gris”.

Aquesta època d’ estudiant va ser la que va donar al personatge una visió de la ciutat, dels seus habitants, dels comerços, dels seus carrers, dels mercats d’ aviram i de vacu, de les botigues de cada mena i també de les d’ ultramarins, dels cafès,  de la bellesa i de la vida quotidiana.

Parla també dels seus companys i del dia a dia dins l’ escola, amb tota mena de detall que mes tard ho plasmaria als seus llibres. Més que un record biogràfic es un record col·lectiu de personatges de la seva vida a aquella època.

Dona personalitat als espais de la Ciutat com el Barri Vell, la Devesa o les diferents places, com la Placa del Vi, amb les seves voltes. Destaca per damunt de tot la pedra i la gent.

També te un capítol dedicat a l’esmentada Catedral on des de baix, la Casa Pastors, dibuixa literàriament l’ escalinata i el campanar amb la seva altura i magnificència.

Tal com hem dit, Un Llibre de Records i el Quadern Gris son els llibres en que ens descriu Girona. Sirecords ens preguntem ¿ com era Girona llavors ? ell ho explica de forma magnifica amb la seva ploma.

Encara ben jove, i com a periodista, escriu a dos diaris de l’ època : El Autonomista i el Diari de Girona

Ben aviat forma part d’ un nucli intel·lectual on hi trobem a Prudenci Bertrana, Carles Rahola, Xavier Montsalvatge i Santiago Rusinyol on els dos últims son gran amics de Pla.

Repassant la seva obra complerta veiem que explica com es el poble, que fan els seus habitants i la seva gent, com pensen i com actuen. Podem definir-ho com una biografia de cada personatge.

Josep Pla va estar també a Barcelona i a Madrid i en les seves paraules contra l’ oblit ens deixa palès que cal sempre situar les coses en el seu lloc, i descriure-les tal i com son de veritat y realitat. Que l’ ambigüitat i la realitat son el record i el present.

Hi ha periodistes que han après de Pla, molts, però hem de assenyalar dos d’ ells com Miquel Pairoli i Narcís Comedadira.

Josep Pla va morir a Llofriu (Girona) el 23 d’abril de 1981.

La Universitat de Girona continua alimentant la seva memòria amb els textos de tota la seva obra en les assignatures i l’ Ajuntament de Palafrugell el tenen sempre viu en l’ àmbit cultural amb les rutes literàries que del mateix organitzen.

La seva obra pretén rebaixar les idees sublims amb paraules vulgars i en elevar les petites coses humils amb frases transcendents. Va escriure Quadern gris (1966), Tres artistes (1970) Els pagesos  ( 1968), Les hores (1971), El nord (1967) i La vida amarga (1967).

Amb Viatge a Catalunya (1946) inicia un període que inclou un primer intent de publicació d’obres completes.

Finalment la producció de Josep Pla queda estructurada en els 46 volums d’Edicions Destino.

Glòria Granell Nogué és Llicenciada en filologia catalana i gestora cultural.

sala 1

 

sala 2