L’art d’explicar o manipular la realitat 15-1-2019

aulesgirona@gmail.com   16 de gener de 2019   Comentaris tancats a L’art d’explicar o manipular la realitat 15-1-2019

En Narcís Genís, des de la seva experiència com a ex cap de redacció i adjunt a direcció  del diari El Punt Avui de Girona, i com a vici degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya ens va parlar de la necessitat de respectar uns principis ètics en la professió periodística, per poder complir a la vegada amb el dret i la llibertat a informar i a rebre informació verídica i acurada, distingint entre informació i articles d’opinió.

P1250899Darrerament la premsa i els periodistes tenen molt mala premsa, tot i la redundància, perquè els medis de comunicació no són rentables i estan en mans de les grans corporacions financeres i econòmiques, que cerquen satisfer els seus interessos, ja siguin per obtenir audiències i beneficis directes, o modular la opinió pública en el seu favor.

Aconseguir una informació ètica e imparcial implica el respecte del Codi deontològic, proposat pel CIC –Consell de la Informació de Catalunya- que en l’exercici de les seves funcions aprova resolucions que vincularan  a les parts que voluntàriament acceptin el seu arbitratge. Per rebre aquest arbitratge qualsevol persona o entitat pot presentar una queixa per la lesió comesa per part P1250903d’un professional o mitjà de comunicació. No obstant la presidència, a criteri propi  o del CIC por declarar d’ofici qualsevol assumpte que consideri de transcendència social.

El Codi Deontològic, assumit per la majoria de professionals i editors, és l’expressió de la voluntat de defensar uns mitjans de comunicació lliures i responsables en el marc d’una societat plural i democràtica.

 1. Informar de manera acurada i precisa
 2. Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament
 3. Rectificar les informacions incorrectes
 4. Utilitzar mètodes lícits i dignes per obtenir informació
 5. Citar les fonts i preservar el secret professional
 6. Conciliar els drets individuals amb el dret del públic a saber
 7. Evitar el conflicte d’interessos
 8. No utilitzar en profit propi informacions privilegiades
 9. Respectar el dret a la privacitat
 10. Salvaguardar la presumpció d’innocència
 11. Protegir els drets dels menors
 12. Respectar la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral.

Amb això hi hauria prou per respectar la veritat, però això representa també fer un periodisme honest i valent i lluitar contra les pressions internes i externes sobre les empreses dedicades a la informació i els equips de redacció. Va recordar que cada any són molts el periodistes assassinats per les seves investigacions, com el cas molt recent del periodista saudí  Jamal Khashoggi mort i esquarterat pels serveis secrets del seu país al consolat de Aràbia Saudíta a Turquia per haver criticar al princep hereu.

P1250908Cal tenir present que la narració dels fets sempre admet diferents versions o punts de vista. Fins i tot  la mateixa història no respon sempre a la realitat dels fets, i tenim moltes proves en la versió que acceptem de fets com a mínim dubtosos, com poden ser l’incendi de Roma per Neró, l’assassinat de Jonh Kennedy, etc. etc.arribada de Internet i de les xarxes socials ha trasbalsat la concepció de la informació i de la industria periodística. Els diaris de paper cada vegada tenen menys lectors i menys recursos, però mantenen un nivell de credibilitat superior al de les xarxes socials. Vells problemes i conceptes com els de la manipulació de la informació, la manca de imparcialitat i la servitud als poderosos, es veuen ara arraconats per la proliferació de les notícies falses i la post veritat, es a dir la creació i divulgació de informació directament manipulada o falsa, propiciada per la velocitat amb que circulen les notícies en les xarxes socials i la manca de rigor.

Malgrat tot, el periodisme necessita ser creïble per ser rellevant i crear un estat d’opinió, i tard o d’hora les mateixes xarxes socials posen al descobert els tripijocs dels poders mediàtics. Per això no cal ni podem renunciar mai a fer un periodisme honest i  compromès amb els valors ètics de la nostra professió.

Narcís Genís i Reixach és periodista, amb estudis de Comunicació i Dret. Va ser
vici-degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president de la seva demarcació
gironina (2005-2014) i membre de la Comissió Redactora que va reformar els Estatuts del Col·legi de Periodistes. Al 1982 va començar a treballar a El Punt Avui a Girona, on va ser cap de redacció i adjunt a direcció. Va impulsar la creació del primer Consell Professional de la Redacció del Grup El Punt. Anteriorment havia col·laborat amb el Diario de Barcelona, Mundo Diario, El Periódico, Presència, Canigó, La Terra, Catalunya Reporter i Catalunya Ràdio, entre altres. Guardonat per un treball periodístic sobre el Cap de Creus i Premi Mosca del Col·legi de Periodistes 2016 a una trajectòria professional.

P1250884

P1250883