Diari de Girona, avui dia 2-10-2016

aulesgirona@gmail.com   2 d'octubre de 2016   Comentaris tancats a Diari de Girona, avui dia 2-10-2016

El Diari de Girona publica, avui, una carta del nostre president Lluís Torner, que ens plau fer-la arribar a tothom de les Aules.

La gent gran, avui

                Els avenços que, actualment, s’estan fent al camp de la medecina, i l’augment de la qualitat de vida, fan que l’esperança de vida de les persones s’hagi  allargat considerablement.  Els que ja en som de grans, recordant als nostres avantpassats – besavis i avis – a partir dels cinquanta ja se’ls consideraven vells, per les seves fisonomies i la seva forma de vestir, en especial la gent del camp; en canvi avui veus persones grans, dels setanta per munt, sobretot les senyores, que fan un bon goig de veure.

A més a més, n’hi ha molta de gent que, en anar-nos fent grans – aquí també ens hi comptem nosaltres –  procurem seguir aquella dita de no limitar-nos a posar anys a la vida, sinó de completar-ho  posant  vida als anys. Molts, a part de fer d’avis o àvies: Donem corda a les nostres afeccions, fem alguna mena de  voluntariat, intentem mantenir-nos al dia, en temes culturals – Aules per a la Gent Gran, Universitat  – sovintegem els Centres Cívics, assistim a conferències, viatgem, i fins els que sentim interès per les coses de l’esperit tenim, entre altres,  el  tema de Vida Creixent – un moviment cristià – etc.

Tot això, però, és molt bonic, gairebé idíl·lic, si no fos que, avui dia, hi ha molta gent gran que passa vertaderes necessitats, econòmiques i, afectives, que no els permet tenir un mínim de qualitat de vida, i els perjudica anímicament i física. És molt trist que després d’una vida de treball, s’arribi a gran amb aquestes mancances; i encara ho és més que la Societat i els polítics, no hi posin les adequades solucions. Sort n’hi ha de les Institucions Benèfiques, però, no poden donar-hi  abast.

Per tant de poc serveix augmentar l’esperança de vida, si no n’augmentem la qualitat  de moltes i molts dels que arriben a grans. Una cosa no lliga amb l’altra. Fem sentir, ben alt, les nostres veus, a veure si se’ns escolta. És el nostre parer.

Lluís Torner i Callicó

Girona, 29 de setembre 2016