Aula itinerant – El seté camió

aulesgirona@gmail.com   27 de maig de 2016   Comentaris tancats a Aula itinerant – El seté camió

SORTIDA LITERÀRIA – EL SETÉ CAMIÓ
Dia: 10 de juny 2016

A les 9 del matí, tots érem a lloc – Estació de Girona – 59 viatgers disposats a passar-ho bé. Malgrat que el bus va arribar amb un petit retard, era un excel·lent aparell de transport amb enginyeria MAN i carrossat per Itziar de Deba (Guipúscoa) , molt còmode i nou. El xofer, en Miquel, molt bé. La mestra de cerimònies i guia de viatge  ho fou l’ Assumpta Montellà.

Parada a l’ àrea de servei de L’ Empordà.  Tothom deia que ja havia esmorzat però tots hi vàrem tornar. Quan hi ha gana, bona senyal.
IMG_3666      Arribada al Castell de Sant Ferran – Figueres. Visita al mateix. Consta de una superfície de 53 has. inclosos els terraplens de defensa. El seu perímetre exterior es de 3.125 m. El pati d’ armes te   12.000 m2   i  els  dipòsits  d’ aigua, soterrats a 8 metres de fondària, poden acumular 9.000.000 de litres d’ aigua. És una obra d’ enginyeria excepcional i el monument més gran de Catalunya.  Fou construït al S XVIII (1753) com a defensa de frontera. El seu nom ho fou en honor del Rei Ferran VI. Es va acabar definitivament el 1892.IMG_3747

Malgrat  la  seva  utilitat  sempre militar, com a personatges que   estan  vinculats   amb  la  seva   historia  hi  trobem el General    Álvarez   de Castro,   defensor  de   Girona  en la Guerra  del   Francès,   que hi va  morir i   el pintor Salvador Dalí que hi va fer el servei militar com a recluta. Hi varen ser empresonats els objectors de consciencia que no volien fer la mili i per tant es va utilitzar com a presó. També varen ser hostes  d’ aquesta  instal·lació  els  militars  revoltats  de  la  UMD, així com el polèmic tinent coronel Tejero, autor del cop d’ Estat del 23-F.

A partir del 1997 s’ obre al públic, amb servei de visites.

IMG_3728Respecte de la seva construcció, camuflat dins el turó, de  forma geomètrica i amb baluards, comenta el company Narcís Sureda i Daunis  que,   damunt  dels  sostres,   suportats per voltes,  hi ha aproximadament   un  metre   de  terra   fent   pendents i, damunt, les teules corresponents.

Està amagat dins del turó perquè des de l’ exterior a l’ artilleria li era  molt  difícil  fer  mal  a  l’edificació  i tot i això, si una bomba la tocava, la terra de damunt de les construccions amortia els efectes de la mateixa.

Per els que no el coneixien fou una visita molt interessant.

Sortida  cap  a la  Vajol.  Una  vegada  arribats a  La Jonquera enfilem l’ estretaLa Vajol carretera direcció a Agullana i cap a destí.

Amb una agradable caminada de 45 minuts entre anar i tornar visitem la mina Canta o d’ en Negrin.  Aprofitant el temps   alguns   dels caminants   trobaren bolets,   altres recolliren  farigola  i  alguns  també  varen  poder  agafar alguns espàrrecs.Gent amb experiència que sap aprofitar el temps i el camí.

Ara  soms  davant   d’una   antiga   mina   de  talc   que   va   passar   a  la  història  quan  Joan Negrín (president del govern entre 1937 i 1939),   en   l’esclat   de la  guerra civil,   hi envià una remesa de quadres  del museu   del   Prado   i un tresor   de cinc-cents   milions de   dòlars que més tard seria  IMG_3770embarcat rumb   a Mèxic amb el vaixell Vita.   Actualment   la mina no està oberta al públic. Damunt de la mateixa  i  amb  el  desnivell   del  terreny  hi   ha   una gran construcció de tres plantes.  El contingut d’un dels camions   que transportava  part  d’aquest tresor -sembla ser que eren lingots d’ or – concretament el setè camió,   mai va aparèixer. Únicament  es varen  recuperar  algunes  de les saques  de   jute  amb   l’ anagrama del Banc d’ Espanya.  ¿ On és però el seu contingut ?. La pregunta no te encara resposta.

Finalment visitem el monument piramidal a Lluis Companys i fem la cloenda de la diada amb el Cant dels Segadors.

Tornada cap a casa i arribada de tothom sense cap incident.

Una diada excepcional, on també el temps ens hi acompanyà.

Reportatge fotogràfic de  Narcís Solergastó

IMG_3708IMG_3758
IMG_3777

IMG_3779IMG_3787

Reportatge fotogràfic de Lluís Coquard.

« 1 de 2 »